Καλλιέργεια κινόα - σπορά

Η σπορά γίνεται την άνοιξη, απευθείας στο χωράφι. Ο Μάιος, όπου η θερμοκρασία εδάφους είναι υψηλότερη, δεν ενδεικνύεται καθώς δίνουν μειωμένο φύτρωμα.
Πειράματα που διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην περιοχή αλλά και στην Λάρισα, έδειξαν ότι η κατάλληλη εποχή για την σπορά είναι τον μήνα Απρίλιο με θερμοκρασία εδάφους 15 βαθμούς Κελσίου.
Το ιδανικό βάθος σποράς είναι τα 5 εκατοστά από την επιφάνεια, σε έδαφος που δεν έχει ικανοποιητική υγρασία, διαφορετικά 2-3 εκατοστά αρκούν.
Ιδανικά πρέπει η σπορά να γίνει σε έδαφος με ικανοποιητική υγρασία εκ των προτέρων, παρά να γίνει πότισμα μετά την σπορά της κινόα.
Η σπορά αρχίζει να φυτρώνει σε 3-10 μέρες.


Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμα ζιζανιοκτόνα για την κινόα, καλό θα είναι η σπορά να γίνεται σε γραμμές, ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος για τα ζιζάνια.
Η σπορά γίνεται με χρήση πνευματικής μηχανής σε

όλη την επιφάνεια ή ακόμα καλύτερα σε γραμμές.
Οι αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές πρέπει να είναι 50-70 cm από γραμμή σε γραμμή και περί τα 5-10 cm επί της γραμμής.
Η ποσότητα σπόρου για ένα στρέμμα είναι 100 g για όταν η σπορά γίνεται με την μέθοδο των γραμμών και περίπου η διπλάσια (200 g) για σπορά που θα γίνει σε όλη την επιφάνεια χωρίς κενά ενδιάμεσα ή όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.Αναλόγως της ποικιλίας το ένα γραμμάριο κινόα περιέχει από 200 έως 500 σπόρους.

Τα σπορόφυτα της κινόας είναι ευαίσθητα σε εδάφη με κρούστα.